Aktuale

Ushtria pakistaneze qëndron pranë Azerbajxhanit

Shefi i forcave të armatosura pakistaneze thotë se ai mbështet plotësisht pozicionin e Azerbajxhanit në lidhje me Nagorno-Karabakun

Shefi pakistanez i forcave të armatosura tha të Premten se forcat e tij mbështesin plotësisht pozicionin e Azerbajxhanit në Karabakun e okupuar.

Ambasadori Azerbajxhanas në Pakistan, Ali Alizada, u takua me Kryetarin e Komitetit të Përbashkët dhe Shefin e Shtabit të Përgjithshëm, Gjeneralin Nadeem Raz, në Shtabin e Përbashkët në Garnizonin Rawalpindi për të diskutuar çështje me interes dypalësh dhe sigurinë rajonale, tha ISPR në një deklaratë.


Ambasadori azerbajxhanas në Pakistan Ali Alizada dhe shefi pakistanez i forcave të armatosura, gjenerali Nadeem Raza

Shefi ushtarak konfirmoi marrëdhënien vëllazërore midis dy vendeve dhe tha se ajo ishte ndërtuar mbi një themel të fortë.

“CJCSC [kryetari i komitetit të përbashkët dhe shefi i shtabit] tha që forcat e armatosura të Pakistanit mbështesin plotësisht pozicionin e Azerbajxhanit për Nagorno-Karabakun, i cili është në përputhje me disa rezoluta të miratuara njëzëri të Këshillit të Sigurimit të Kombeve të Bashkuara”, sipas ISPR.

Ambasadori falënderoi gjeneralin Razi për mbështetjen e Pakistanit për çështjen e drejtë të Azerbajxhanit.

“Unë jam i kënaqur që kam ftuar Gjeneralin Nadeem Razu, Kryetar i JCSC Pakistan, për të diskutuar mënyra për të forcuar më tej marrëdhëniet dypalëshe ushtarake midis vendeve tona vëllazërore,” tha ambasadori Azerbajxhanas në Twitter.

Javën e kaluar, Ministria e Jashtme e Pakistanit mohoi raportet e mediave indiane se ushtria pakistaneze po luftonte së bashku me forcat e Azerbajxhanit kundër Armenisë në Nagorno-Karabakun e okupuar dhe i quajti raportet “të papërgjegjshme, spekulative dhe të pabazuara”.

Ministria gjithashtu tha se mbështeste pozicionin e Azerbajxhanit mbi Nagorno-Karabakun, i cili është në përputhje me disa rezoluta të miratuara unanimisht të Këshillit të Sigurimit të KB.

Azerbajxhani është krenar për lidhjet dhe marrëdhëniet e tij të veçanta me të vetmin shtet musliman-bërthamor në botë. Gjeografikisht i largët nga rajoni Kaspik dhe teknikisht pjesë e Azisë Jugore, Pakistani është vendi i gjashtë më i populluar në planet, me një popullsi prej më shumë se 200 milion.

Pakistani është i vetmi vend në botë që nuk e ka njohur Armeninë, e cila fitoi pavarësinë zyrtare pas rënies së Bashkimit Sovjetik.

Islamabadi refuzon ta bëjë këtë derisa trupat armene të largohen nga territoret që kanë pushtuar brenda Azerbajxhanit, duke përfshirë Nagorno-Karabakun.

Pakistani po kërkon gjithashtu drejtësi për gjenocidin në fshatin Khojaly, të kryer nga forcat armene në shkurt 1992 kundër popullsisë Azerbajxhanase.

Në këtë fshat, brenda Karabakut, forcat armene dhe sovjetike vranë më shumë se 613 civilë, duke përfshirë 106 gra dhe 63 fëmijë.

Përleshjet e reja shpërthyen në 27 Shtator të këtij viti, pasi Armenia vazhdoi të sulmonte civilët dhe forcat Azerbajxhanase, duke rezultuar në viktima të shumta.

Marrëdhëniet midis dy ish republikave Sovjetike janë tensionuar që nga viti 1991, kur ushtria armene pushtoi Karabakun e Epërm, një territor i njohur ndërkombëtarisht i Azerbajxhanit.

Përafërsisht 20% e territorit të Azerbajxhanit ka mbetur nën okupimin ilegal armenë në tre dekadat e fundit.

Katër rezoluta të Këshillit të Sigurimit të KB dhe dy rezoluta të Asamblesë së Përgjithshme të KB, si dhe shumë organizata ndërkombëtare, bëjnë thirrje për tërheqjen e forcave pushtuese armene.

Grupi i Minskut i OSBE – bashkë-kryesuar nga Franca, Rusia dhe Shtetet e Bashkuara – u krijua në 1992 për të gjetur një zgjidhje paqësore të konfliktit, por pa rezultat. Sidoqoftë, një armëpushim u arrit në 1994.

Shumë fuqi botërore, përfshirë Rusinë, Francën dhe Shtetet e Bashkuara, kanë bërë thirrje për një armëpushim të menjëhershëm. Ndërkohë, Turqia ka mbështetur të drejtën e Baku-Azerbajxhanit për vetëmbrojtje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *