Bota Islame

Turqia është bërë qendër e rezistencës dhe e shpresës në gjeografinë muslimane

Katër vjet më parë, një sulm i brendshëm u nis kundër Turqisë. Shpërthime u zhvilluan në të gjithë qytetet turke, dhe shumë civilë u vranë në sulme të ndryshme terroriste pothuajse çdo javë. Turqia po përpiqej të mbrohej në pikën zero të kufijve të saj dhe në rrugët e qyteteve të saj.

Sot situata është komplet ndryshe, sot janë siguruar qytetet turke dhe kufijtë turk, kërcënimet e mundshme neutralizohen para se të arrijnë pikën zero të kufirit turk. Turqia është bërë një qendër e rezistencës në gjeografinë muslimane!

Në vetëm katër vjet, Turqia ka krijuar një front mbrojtës mijëra kilometra larg kufijve të saj, nga Afrika, Lindja e Mesme, Kaukazi dhe Ballkani.

Sot, ne shohim praninë turke nga Deti i Kuq, Deti i Hormuzit, Mesdheu dhe Deti Egje, nga Kaukazi në Ballkan, në Afrikën Veriore dhe Qendrore.

Turqia vjen në këto rajone me ushtrinë e saj, me avionë luftarakë, anije luftarake, grupe investitorësh, organizata humanitare, diplomat, vëllazëri dhe miqësi.

I gjithë plani i okupimit të gjeografisë islame u shpartallua. Në këto rajone, Turqia po lufton me kërcënime që kërcënojnë interesat turke, ndërsa merr nën mbrojtjen e saj vendet në të cilat gjen. Turqia u jep mbështetje këtyre vendeve sa më shumë që të jetë e mundur dhe ndërton një fushë të përbashkët interesi.

Katër vjet më parë, hartat e një korridori terrorist të dështuar u tërhoqën nga kufiri iranian në Mesdhe. Por çfarë tjetër dështoi përveç kësaj?

Përpjekja për të kapur Turqinë dhe për ta vendosur atë në mjedis në Mesdheun lindor dështoi, përpjekja për ta dëbuar atë nga Mesdheu dështoi. Përpjekjet për të bërë presion mbi Turqinë përmes Kaukazit janë gjithashtu të dështuara.

Ata nuk arritën të ndalojnë Turqinë. Sot, Turqia është e pranishme në Libi, Siri, Irak, Ballkan, Somali, Katar, Kaukaz dhe gjithë gjeografinë islame!

Pas këtyre dështimeve, u krijua një front arab kundër Turqisë, i udhëhequr nga Emiratet e Bashkuara Arabe dhe Arabia Saudite!

Përmes Muhamed bin Zayed dhe Muhamed bin Salman, lufta u shpall mbi Turqinë përgjatë gjithë gjeografisë islame. Të dy figurat morën pjesë në një përpjekje për të rrëzuar Presidentin Erdoğan, si pjesëmarrës të drejtpërdrejtë në përpjekjen për grusht shteti ushtarak në Turqi. Pas këtij dështimi, ata iu drejtuan të gjitha organizatave të mundshme terroriste në rajon, të cilat i drejtuan dhe financuan kundër Turqisë.

Dy trashëgimtarë të fronit planifikuan një pushtim të Katarit, brenda Sirisë, Irakut dhe Libisë ata hynë në një luftë të hapur kundër Turqisë. Ata kryen një grusht shteti ushtarak në Sudan, dhe nën të gjitha presionet e mundshme kundër Somalisë në mënyrë që ta detyrojnë atë të distancohet nga Turqia.

Dy trashëgimtarët e fronit kanë krijuar aleanca me Greqinë, Izraelin dhe Egjiptin brenda Mesdheut, dhe së fundmi, ata kanë mbështetur Armeninë në sulmet e saj kundër Azerbajxhanit.

Dy trashëgimtarë të fronit, veçanërisht Muhamed bin Zayed, ia kushtuan jetën dhe fuqinë ekonomike luftës kundër Turqisë. Në çdo vend ku do të shfaqej pala turke, do të fillonin sulmet terroriste, sabotazhet dhe llojet e ndryshme të intrigave.

Sidoqoftë, të dy trashëgimtarët në fron e nënvlerësuan thellësinë e mendjes dhe zgjuarsinë që qeveris Turqinë. Ndërsa ata po përpiqeshin të sabotonin Turqinë, nga ana tjetër, Turqia po zgjidhte llogari me shefat e tyre.

Greqia sot nuk ka aftësinë të lundrojë lirshëm në Detin Egje dhe Mesdheun lindor. Ndërsa Greqia dhe aleatët e saj po përgatitnin një front në detin Egje, Turqia vendosi një aleancë ushtarake me Shqipërinë. Greqia, së bashku me Italinë, mbyllën daljen në Mesdhe për Shqipërinë duke vendosur një marrëveshje për zonën ekonomike. Sidoqoftë, Greqia, e cila u përpoq të vinte në vend një vend tjetër si Shqipëria dhe Turqia, tani është rrethuar vetë.

Turqia nënshkroi një marrëveshje ushtarake me Nigerinë dhe kështu siguroi jugun e Libisë, skuadra Franca pësoi një goditje të rëndë në Afrikë.

E lidhur: Lufta hibride në Libi po kthehet në një konvencionale: A do të prishë ushtria e Sisit sundimin turk në Libi?

Turqia i shtriu dorën Etiopisë së rrethuar, e cila nën kërcënimin e ndërhyrjes ushtarake nga Egjipti, Emiratet e Bashkuara Arabe dhe Arabia Saudite, kështu dobësoi ndikimin dhe përqendrimin egjiptian brenda Libisë.

Etiopia i ka kërkuar Turqisë, si aleati i vetëm në rajon, të ndërmjetësojë në mosmarrëveshjet me Egjiptin, në lidhje me digën e Nilit.

Omani – një gjueti për Emiratet e Bashkuara Arabe në pragun e shtëpisë së tyre dhe një lëvizje e madhe gjeopolitike në Detin e Hormuzit

Turqia është nënshkruese e marrëveshjeve të caktuara ushtarake me Omanin dhe bashkëpunimi ushtarak midis Omanit dhe Turqisë ka qenë në rritje vitet e fundit. Mediat botërore kanë shkruar muajt e fundit se si Turqia mund të krijojë një bazë detare në Oman.

Ashtu si Somalia është një vend strategjikisht i rëndësishëm për të kontrolluar hyrjen në Oqeanin Indian dhe Kanalin e Suezit, kështu Omani është një vend i rëndësishëm strategjikisht për të kontrolluar ngushticën e Hormuzit.

Të dy trashëgimtarët e fronit planifikuan të pushtonin Katarin, por pasi Turqia e vendosi vendin nën mbrojtje, këto plane gjithashtu dështuan.

Tani e njëjta aleancë arabe e ndan Jemenin në dy pjesë, në të njëjtën kohë duke e vendosur Omanin në unazën e tokës nga të gjitha anët. Omani, i cili pa kërcënimin dhe kuptoi se çfarë do të pasonte, u kthye papritmas në Turqi, në të njëjtën kohë dëboi kompani të shumta në pronësi të Emirateve të Bashkuara Arabe nga vendi i tij.

Hyrja e Turqisë në Oman do të thotë ta vendosësh atë në unazën e Emirateve të Bashkuara Arabe. Në të njëjtën kohë, kjo do të thotë të gjuash për Muhamed bin Zayed para derës së tij.

Prania e Turqisë në Oman nënkupton gjithashtu mundësinë e përfshirjes së drejtpërdrejtë në luftën në Jemen.

A do të ishte në gjendje ndonjë shtet tjetër të arrinte këtë pikë në vetëm katër vjet, pasi pësoi një përpjekje për grusht shteti ushtarak dhe përplasje me disa organizata terroriste?

Turqia ka thyer organizatat terroriste, ka siguruar kufijtë e saj, ka shkuar aq larg sa të sulmojë terroristët në strehëzat e tyre më të sigurta në Irak dhe Siri.

Është krijuar “boshti turk”, fuqia e të cilit shtrihet nga Oqeani Indian, Deti i Kuq, Ballkani, Kaukazi dhe ngushtica e Hormuzit. Para jush është një mrekulli turke!

Çdo vend i shtypur në këto rajone sot e sheh Turqinë si shpresë! E gjithë bota e jashtme e kupton, por jo ata që jetojnë brenda kësaj gjeografie.

Emiratet e Bashkuara Arabe po afrohen në momentin kur ajo do të paguajë çmimin e tradhtisë së saj. Do të vijë dita kur Arabia Saudite gjithashtu do të lutet për ndihmën e Turqisë.

Turqia po vjen në këto rajone me hapa të sigurt, por jo i nxitur nga ndjenjat dhe guximi. Ai po e ndjek këtë rrugë me inteligjencën gjeopolitike, identitetin gjeografik, mençurinë dhe durimin. Të gjithë ata që janë në këto rajone duhet të marrin përsipër barrën e kësaj beteje, sepse kjo është fjalimi ynë politik, identiteti i përbashkët dhe mbijetesa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *