Shkenca dhe Islami

Merjem el Astrulabi: Një grua muslimane prapa astrolabëve të shekullit të 10-të

Merjem e çoi shkencën e astrolabeve në nivelin tjetër dhe mbi një mijë vjet më vonë, ajo bëhet një personazh kryesor në romanin fantastiko-shkencor Binti.

Midis shekujve 8 dhe 15, studiuesit muslimanë dhanë një kontribut të madh drejt shkencës, duke shpikur mjete të sofistikuara në fushat e mjekësisë, astronomisë, fizikës dhe kimisë, të cilat i frymëzuan shkencëtarët të bënin përparime të rëndësishme gjatë Rilindjes dhe Epokës së Zbulimit.

Nga Ali el-Kushji te Ulugh Beu dhe El-Biruni te Ibn Sina, veprat e dhjetra mendjeve të mëdha muslimane në Mesjetë hapën rrugë të reja për brezat vijues të polimatave.

Për sa i përket astronomisë, studiuesit muslimanë gjithashtu përmirësuan dhe rafinuan sistemin Ptolemaik, një model matematik i universit i formuluar nga astronomi dhe matematikani Aleksandri Ptolemeu në vitin 150 er. Kontributet e gjera të astronomisë islame zbuluan gjithashtu disa dobësi në sistemin Ptolemaik dhe Aristotelian.

Deri në shekullin e 15-të, gjatë periudhës mesjetare, shkencëtarët muslimanë gjithashtu dhanë kontribute të ndryshme në fushën e astronomisë. Punimet e tyre u bazuan kryesisht në burime antike nga Greqia, Irani dhe India. Sidoqoftë, ata i çuan ato në lartësi të reja duke shpikur mjete të reja për të matur dhe llogaritur lëvizjen e yjeve dhe planetëve.

Meqenëse muslimanët falen pesë herë në ditë, koha përcaktohet nga pozicioni i diellit. Besimtarët muslimanë, kudo që janë në botë, duhet të falen me fytyrë nga Qabeja e Shenjtë në qytetin Mekë të Arabisë Saudite. Këto kërkesa informuan disa nga bëmat thelbësore shkencore gjatë Epokës së Artë të Islamit.

Në shekullin e 10-të, një grua myslimane e quajtur Merjem el-Ijliya, e njohur gjithashtu si Merjem el Astrulabi, e çoi zanatin e ndërtimit të astrolabave në nivelin tjetër. Astrolabi është një pajisje e lashtë që përdoret për të matur kohën dhe pozicionin e diellit dhe yjeve.

Merjem është e njohur për shkëlqimin e saj akademik dhe një mendje jashtëzakonisht të përqendruar që hedh bazat për menaxhimin e transportit dhe komunikimit duke përdorur astrolabet.

Lindur në Siri gjatë shekullit të 10-të, prirja e saj për të zhvilluar astrolabet u frymëzua nga babai i saj, i njohur si El-Ijlijj el-Asturlabi, i cili ishte nxënës i një prodhuesi astrolab në Bagdad.

Dizajni i një astrolabe gjithashtu kërkonte që Merjemi të punonte me llogaritjet komplekse matematikore dhe saktësinë, por ajo gradualisht zotëronte modelet. Kjo i bëri përshtypje Sejf el Davla, themeluesit të Emiratit të Alepos që përfshiu pjesën më të madhe të Sirisë veriore dhe pjesë të Jaziras perëndimore. Ai mbretëroi nga 944 në 967 pas es.

El Davla i gjeti punimet e Merjemit shumë të ndërlikuara dhe inovative. Ndërsa fama e saj filloi të rritet, ai vendosi ta punësonte atë në gjykatën në Alepo. Përveç kësaj ajo gjithashtu ndihmoi në zhvillimin e teknikave të navigimit dhe mbajtjes së kohës gjatë asaj kohe.

Si e ndihmojnë astronominë astrolabët e shpikura nga Merjemeja?

Një astrolabe është një pajisje që përdor trupa astralë si dielli dhe yjet ose për të treguar pozicionin tuaj në gjerësi, ose për të treguar kohën lokale. Mund të përdoret gjithashtu për të matur ngjarjet qiellore si lëkundja e boshtit të Tokës.

Përbëhet nga një disk prej metali ose druri me perimetrin e shënuar brenda gradëve. Ekzistonte gjithashtu një tregues i lëvizshëm i drejtuar në qendër të diskut i quajtur alidade. Ata ishin të dobishëm në përcaktimin e pozicionit të diellit, hënës, yjeve dhe planetëve të cilët do të përdoren për të gjetur Kiblen, për të përcaktuar kohën e namazit dhe ditët fillestare të Ramazanit dhe Bajramit.

Nga ana tjetër, ato u përdorën gjithashtu në lëndët e astronomisë, astrologjisë dhe horoskopëve.

Me një astrolab, astronomët mund të llogaritnin pozicionin e objekteve qiellore, kohën e ditës (ose natën), kohën e vitit, lartësinë e çdo objekti, gjerësinë gjeografike dhe shumë më tepër.

Kontributet e rëndësishme të Merjemes në astronomi u njohën zyrtarisht kur asteroidi i rripit kryesor, 7060 El-Ijlijje, u emërua pas saj pas zbulimit të Henry E. Holt në Palomar Observatori në 1990.

Disa punime akademike treguan prova që tregojnë se astrolaba e bërë nga Merjemeja mund të përdorej për të vendosur saktësisht pozicionet matematikore të yjeve dhe objekteve të tjera qiellore pavarësisht se ajo nuk kishte një klasë në matematikë. Në lidhjen e matematikës me mjeshtërinë e shkëlqyeshme, së bashku me njohuritë e shkëlqyera metalurgjike, ajo demonstroi aftësitë e saj dhe nivelin e lartë të intelektit, gjë që ishte dëshmi e kontributeve të saj në astronominë moderne dhe në fenë Islame gjithashtu.

Është e domosdoshme të theksohet se astrolabi u shpik nga grekët që e përdorën atë për të matur gjerësinë gjeografike.

Në vitin 2016, romani i shkrimtarit të trillimit shkencor Nnedi Okorafor i quajtur ‘Binti’ në të cilin personazhi kryesor ishte Merjemeja mori Çmimin Mjegullnaja (Nebula Award). Merjemeja ishte frymëzimi prapa protagonistes në novelën e saj të trillimit shkencor (ang. science-fiction), Binti.

Okorafor deklaroi se ajo mësoi për Merjemen në një festival libri në Emiratet e Bashkuara Arabe. Personazhi kryesor eponim në Binti bëhet një grua e re që është eksperte në hartimin e astrolabave.

Burimi: TRT WORLD

GAZETA SELAM

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *