HomeLajmeBota Islame

Presidenti Erdoğan: Turqia po lufton me grackën e normave të larta të interesit, inflacionit dhe kurseve të këmbimit të huaj

Presidenti Erdoğan: Turqia po lufton me grackën e normave të larta të interesit, inflacionit dhe kurseve të këmbimit të huaj

Nikolla Tesla vdiq me fenë e turkut
Qeveria e Libisë refuzon takimin e Ligës Arabe
Shqiptari nga Maqedonia, Sabri Demiri, emërohet Kryekëshilltar i Presidentit të Turqisë!

Turqia është në një “luftë historike” kundër atyre që duan ta shtyjnë vendin në një kurth të normave të larta të interesit, inflacionit dhe kursit të këmbimit, tha presidenti i vendit të martën

“Ne jemi në një luftë historike kundër atyre që duan ta mbyllin Turqinë në kapitullime moderne me pranga të normave të interesit, kurseve të këmbimit dhe inflacionit,” tha Presidenti Rexhep Tajip Erdoğan të martën.

Turqia do të kapërcejë pengesat politike, në mënyrë që të vazhdojë të punojë në përmirësimin e rritjes ekonomike, punësimit dhe eksporteve, theksoi Erdoğan.

Turqia ka arritur një zhvillim të gjerë që nga themelimi i republikës, nga themeluesi i saj Mustafa Kemal Ataturk, dhe sot ajo po përpiqet të bëhet një nga vendet më të zhvilluara në botë, shtoi Presidenti Erdoğan.

Erdoğan tha se Turqia iu nënshtrua një “rrethimi të thellë dhe të poshtër”, sepse sot vendi po lufton përsëri dhe më fort në luftën për pavarësi, e cila filloi për herë të parë një shekull më parë.

Ai gjithashtu vuri në dukje se qëllimi i vendit është që të jetë në mesin e 10 ekonomive më të mëdha në botë dhe arritja e kësaj do të ishte dhurata më e madhe për Ataturkun, i cili mobilizoi kombin turk kundër forcave pushtuese dhe krijoi një republikë nga hiri i Perandorisë Osmane.

“Ne do të kemi sukses të bëhemi një nga dhjetë ekonomitë më të mëdha në botë. Besoj se kjo do të jetë dhurata më e madhe për Mustafa Kemal Ataturk”, tha Presidenti.

“Ne po punojmë me të gjitha forcat tona, pa kompromentuar rregullat e një ekonomie të tregut të lirë, pa hequr dorë nga vendosmëria jonë për të mbështetur rritjen në duart e sektorit privat, pa harruar faktin se paratë nuk kanë kombësi ose kufizime,” tha Erdoğan.

Ekonomia turke u rrit në tremujorin e dytë të vitit dhe bëri më mirë se parashikimi, pasi qeveria u përpoq të frenonte dëmet e shkaktuara nga pandemia e koronavirusit përmes fushatës së saj stimuluese.

Produkti i brendshëm bruto (PBB) i vendit në periudhën prill-qershor u ul me 9.9% krahasuar me një vit më parë, pasi u rrit me 4.5% në tre muajt e mëparshëm, sipas të dhënave nga Zyra e Statistikave Turke (TurkStat).

PBB-ja e vendit u rrit me 0.9% në 2019.

Sipas Programit të Ri Ekonomik (NEP) të qeverisë, të njoftuar këtë shtator, ekonomia pritet të rritet me 0.3% këtë vit, ndërsa ekonomia rimëkëmbet nga efektet e pandemisë.

Programi parashikon që rritja ekonomike do të rritet në 5.8% të vlerësimeve në 2021. Ndërsa në 2022 dhe 2023, parashikohet një rritje prej 5%.

Duke përmendur ngjarje që Turqia ka pësuar që nga fillimi i saj, presidenti tha se popullsia e vendit ka arritur 83 milion, një rritje prej 13 milion.

Ai tha se numri i ndërmarrjeve të vogla me të paktën 10 të punësuar arriti në 185,840, dhe ato me të paktën 150 të punësuar 26,450. Numri i atyre me mbi 250 të punësuar arriti në 5,600, theksoi Erdoğan.

Erdogan nënvizoi zhvillimin e pamatshëm të infrastrukturës së vendit, duke thënë se Turqia sot ka 14,000 kilometra hekurudha, 1,213 kilometra hekurudha me shpejtësi të lartë, 27,714 kilometra rrugë të ndara dhe 3,325 kilometra autostrada.

Shuma e investimeve të huaja direkte (IHD) në Turqi ka arritur në 223 miliardë dollarë gjatë 18 viteve të fundit, tha Erdoğan.

Vështirësitë ekonomike në të gjithë botën janë përkeqësuar nga pandemia e koronavirusit, tha Erdoğan, duke theksuar se Turqia ka arritur të menaxhojë procesin me dëmet minimale ekonomike.

Ai përsëriti gjithashtu se Turqia ka mbyllur përgjithmonë kapitullin e saj me Fondin Monetar Ndërkombëtar (FMN). Ai theksoi se vendi i ndërpreu lidhjet me FMN në 2013 dhe se nuk do të merrte më hua nga ai.

“Punësimi ka qenë gjithmonë në zemër të politikave dhe praktikave tona të zhvillimit,” tha Erdoğan, duke shtuar se papunësia vazhdon të bjerë.

“Një shtet që nuk mund të shpërndajë pasurinë e vendit tek njerëzit e tij duke forcuar punësimin dhe përhapur prosperitetin, nuk mund të ruajë ekzistencën e tij në një mënyrë të shëndetshme dhe afatgjatë. Për këtë qëllim, ne kemi në plan ta vendosim vendin tonë në mesin e 10 ekonomive më të mëdha në botë”, tha Presidenti i Turqisë.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0